Werk en zo……

Werk en zo……

Intro

De laatste tijd hebben we aardig wat kunnen reflecteren op ons werk in Thailand. Dat kwam vooral door een aantal (fijne) bezoeken die we gehad hebben. Vrienden die geïnteresseerd zijn in ons, maar ook in wat we nu eigenlijk doen hier. Vandaar in deze nieuwsbrief vooral wat meer ons dagelijks werk.

Voor mij (Gert) blijft dat in deze periode dicht bij de actualiteit. Dat wil zeggen dat ik dagelijks te maken heb met vragen en situaties n.a.v. het nieuwe Corona-virus.

Hoe zit dat?

Ook in Nederland is dit virus en al het gebeuren eromheen dagelijks nieuws. Hoewel het virus zelf slechts bij onze directe buren opgedoken is, ten tijde van schrijven. Als ik de reacties lees uit ons thuisland is er ook veel hilariteit om de situatie. De cartoons over corona buitelen over elkaar. Corona drank hoeft voorlopig geen reclame meer te maken. (Geen kritiek hoor; ik zou er denk ik even hard aan mee doen).

Dichter bij de Chinese bron vergaat het lachen je wel.  Doodserieus is de aandacht voor het virus en de gevolgen ervan. Inmiddels ook in Thailand natuurlijk. Hier is een van de hoogste aantallen gevonden besmettingen na China!  We praten echter nog wel over enkele tientallen! En dat willen “we” graag zo houden. Het is haast een wonder te noemen met de hordes Chinezen die dit land bezoeken.

Medische universiteit

Woensdagmiddag ben ik meestal op de medische faculteit in Chiang Mai te vinden. Dit voor het begeleiden van artsen die graag wat beter en meer Engels willen spreken. De laatste keer kon ik er niet onderuit om zelf ook een mondkapje te dragen. Vrijwel iedereen doet dit. Wetenschappelijk verantwoord? Wanneer je het virus hebt dan wel. Als je niet besmet wilt worden heeft het veel minder zin. We maakten een foto met de groep. Zelfs toen gingen niet alle mondkapjes af.

Onze organisatie

Zoals bekend heb ik vaak te maken met mensen die wonen, werken en reizen van en naar Big C.  Dit levert veel moeilijke situaties op. Mensen die niet terug kunnen naar huis. Mensen die beter niet kunnen gaan reizen. Mensen die dat toch gedaan hebben en nu 14 dagen in quarantaine moeten blijven. Gastenverblijven die met de handen in het haar zitten omdat er mogelijk besmette mensen komen. Met alle maatregelen die dan genomen dienen te worden.

Vaak krijg ik vragen hierover. En er moet ook beleid gemaakt worden.  Gelukkig heb ik een paar goeie collegae die als vraagbaak kunnen dienen. En gelukkig spelregels opgesteld hebben voor een heleboel situaties.  Maar ik heb wel gemerkt dat er meer vragen te stellen zijn dan antwoorden te geven.

Kortom, een moeilijke situatie, maar ook wel erg boeiend om zo nauw betrokken te zijn bij een groot gezondheidszorg-probleem.

Wat te verwachten?

Voorlopig is het nog allerminst duidelijk hoe de epidemie zich gaat gedragen. Buiten big C. kan het virus (nog?) aardig beteugeld worden. Is het gevaarlijk? Ja, mensen gaan er aan dood. Rond de 2% van de bekende patiënten momenteel. En dat zijn dan voor het allergrootste deel mensen met een verlaagde afweer. De ouderen vooral en mensen met bepaalde chronische aandoeningen. Dezelfde groepen die in Nederland ook (veel) meer kans hebben te overlijden aan de griep (influenza).  En die dan ook geadviseerd worden de jaarlijkse griepprik op te halen!

In big C hoor ik van schrijnende situaties. Vervoersbeperkingen zijn de minste. Winkels die leeg raken een van de belangrijkere. Hamsteren schijnt heel gewoon te zijn. Vooral rijst, mondkapjes en tissues zijn al moeilijk te krijgen op veel plekken. Paniek ligt voortdurend op de loer.

Laten we hopen en bidden dat er snel een einde komt aan de onzekere situatie.

Marjo: manager en gastvrouw van Mekong center en gastenverblijf Hudson House

Sinds de kerst doe ik dit werk met veel plezier. Het is afwisselend in de drukte. Maar ik zal iets over mijn dag vertellen. Om 8.30 uur begin ik in mijn kantoor. Schoonmaakrooster bijwerken van de kamers, snackbar aanvullen, mail beantwoorden, rekeningen invoeren en printen, vragen beantwoorden, nieuwe gasten invoeren in de computer voor “immigratie”, kapotte dingen herstellen of zorgen dat er iemand komt, 1x in de maand grote boodschappen doen bij de Makro, praten en bidden met mensen en ga zo maar door. Drie keer in de week hebben we koffietijd met elkaar    (10-30 mensen). Ik zet koffie, bak cakes of koop koekjes en fruit en maak dat klaar. Verse ananas, mango, dragonfruit, appels, watermeloen en ga maar door. Zijn er trainingen of conferenties dan heb ik het erg druk met s’ochtends én s’middags koffietijd. Lunch halen bij een restaurant met de pick-up truck voor gemiddeld 20 mensen. Elke donderdagavond eten we met elkaar. Daar moet natuurlijk ook voor gezorgd worden. Verder heb ik wel gemerkt dat er veel onverwachte vragen komen. Je kunt het zo gek niet bedenken. En ook als mensen ziek zijn staat hun gastvrouw klaar.

’s Avonds en in het weekend controleer Gert en ik alle deuren van het gebouw.  Buitenlichten gaan aan en de hekken dicht. Sommig werk loopt ook in het weekend door. Bijvoorbeeld gasten die aankomen moeten binnen 24 uur bij immigratie gemeld worden. Dus meestal werk ik zaterdags en zondags ook nog even. Gert en ik lopen allebei met een extra telefoon en zijn 24/7 oproepbaar.  (betekent overigens niet dat we er nooit uit kunnen hoor)

Tot slot

Ik voel me erg op mijn plek hier. Geniet van een duidelijke taak en het contact met mensen. Het is fijn om dienend ( misschien een beladen woord) bezig te zijn. Het is leuk om dingen te bedenken die iets toevoegen voor onze mensen om met nog meer plezier hun werk te doen.

God geeft Zijn genade in overvloed, zodat u niet alleen zelf alles krijgt wat nodig is, maar het ook royaal met anderen kunt delen ( 2 Korinthiërs 9:8)

In de Message (een Engelse Bijbelvertaling) staat het zo: “God can pour on the blessings in astonishing ways so that you are ready for anything and everything, more than just ready to do what needs to be done”.

Hartelijke groet,

Marjo en Gert

PS: 11 maart hopen we weer terug te komen naar Nederland. Voor een paar maanden.

Wil je ons ontmoeten en meer horen over ons werk:  Zondagavond 29 maart houden we een presentatieavond         in onze thuisgemeente in Emmeloord, VBG De Fontein, Wilgenlaan 4. Koffie staat klaar vanaf 19:30 uur.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *