Zegen

Zegen

Jesaja 58:11

The Lord will guide you always; He will satisfy your needs in a sun-scorched land and will strengthen your frame. You will be like a well-watered garden, like a spring whose waters never fail.

En de HEER zal jullie voortdurend leiden, in de droogte zal Hij jullie honger stillen en jullie gebeente kracht geven. Jullie zullen zijn als een bevloeide tuin, als een bron die nooit droogvalt.

Met deze woorden werd er afscheid van ons genomen door onze collega’s van OMF in Chiang Mai. Een belofte. Toekomstgericht. Alsof er niks gebeurd was?

Terugblik

Dit is de 38e nieuwsbrief sinds het begin van onze uitzending. Nou, niet helemaal waar. De eerste werd verstuurd in december 2016. 9 maanden voor ons vertrek naar Thailand. Ik citeer:

Tot september hebben we lekker de tijd om ons voor te bereiden. Enkele cursussen volgen, de laatste keuringen, visa aanvragen et cetera, We houden zelfs tijd over om afscheid te nemen hier en daar. En niet te vergeten zullen we in de loop van de zomer uitgezonden worden via onze kerkelijke gemeente, de Fontein, in Emmeloord.

Dat laatste gebeurde eind augustus 2017, waarna we al snel vertrokken. Eerst 7 weken taalschool in Lopburi (pff, wat was het daar heet). En via de oriëntatiecursus in Singapore naar Chiang Mai in Thailand. Daar hebben we gewoond op meerdere locaties totdat we medio 2019 een vast verblijf konden betrekken. Vlakbij het OMF-centrum. Dat was de tijd na een paar jaar dat we dachten: van hieruit kunnen we gaan bouwen. We hadden plannen om meer maanden per jaar in Thailand door te brengen. De taalstudie ging voorspoedig (althans voor Marjo) en bovenal voelden we ons steeds meer thuis in de cultuur en onder de OMF-collegae. Door de COVID-pandemie echter werd onze verlofperiode verlengd tot 20 maanden. Dit kostte veel hoofdbrekens en ook essentiële vragen kwamen naar boven. Bijvoorbeeld waarom dit nu net zo moet lopen. En als gelovige worstel je dan ook (een beetje) met God. Niet per se verkeerd hoor! In elk geval bleek dat de rek eruit was tijdens ons eerste verblijf na de COVID periode. Er bleek (veel) minder te doen. Reizen was nog steeds moeilijk, waardoor we beduidend minder mensen zagen. Motivatie voor taalstudie nam af en ga maar door. En dat leidde tot de conclusie dat we moesten stoppen.

Chiang Mai

En de laatste maanden

Veel, maar zeker niet alles, stond in het teken van afscheid nemen. Laatste ontmoetingen met mensen, laatste tripjes, laatste reis naar Isaan. Laatste keuringen. We hadden ons voorgenomen om niet de kantjes eraf te lopen. Zo werd het toch nog best een intensieve trip. We verbleven in Juniper Tree, een soort resort voor zendelingen. Bedoeld voor mensen om even bij te tanken, verwend te worden, te reflecteren, te bezinnen. Marjo had daar in de loop der jaren ook allerlei dingen gedaan. Hier hebben we weer mensen uit de halve wereld ontmoet. Enkele gezinnen bleven langere tijd en met hen hebben we heel wat gepraat, gegeten , gedeeld en gewoon een goeie tijd gehad. En ook met Greg en Julie, de managers hebben we een fijne tijd gehad. En niet te vergeten: Caroline, vriendin en lid van onze TFT, kwam nog naar Chiang Mai. Fijn.

Bangkok, Korat en Mahasarakham

Gemis!?

Missen gaan we vooral de OMF gemeenschap in Chiang Mai. En natuurlijk ook de mensen in het Mekong- en Thailand-veld van OMF. Maar ook de internationale kerk waar we naar toe gingen. En enkele dierbare vrienden. Waaronder Ken en Myrna. De mensen die we niet bij name noemen zijn we ook veel dank verschuldigd. Zij maakten die periode van 6 1/2 jaar zo speciaal. Tuurlijk, het land ook, de andere cultuur, het verrukkelijke eten, de exotische planten en niet te vergeten de vele, vele fantastische vogels. Maar er gaat niets boven het opgenomen zijn in een gemeenschap van mensen. Die je waarderen en af en toe nodig hebben.

farewell lunch and dinner Bangkok en Chiang Mai

Hoe gaat het?

Sinds eind februari zijn we weer terug. Terug in de familie vooral. Pff, wat een drukte, maar wel leuk. We zien de kinderen meer dan ooit! Hester gaat trouwen eind mei! Ook in Deventer raken we meer en meer thuis. Marjo via haar werk bij de Ontmoeting en samen in de kerk waar we ons waarschijnlijk bij aan gaan sluiten: de Baptisten Gemeente Deventer.

En nu die toekomst….

Denkend aan de tekst die ons gegeven werd viel het me vooral op dat we een bron mogen zijn die niet droogvalt. Dat wens ik een ieder toe. En dan vooral de ouderen onder ons. Er is altijd wel een taak die we in Gods Naam mogen uitvoeren.

Voor ons betekent dit wellicht concreet dat er nog es een “opdracht” op onze weg komt. Dit jaar kalm aan, maar wie weet. We werden voor volgend jaar alweer gevraagd om mee te doen met een stukje (medische) hulpverlening. Voor mensen die gevlucht zijn uit Myanmar, waar al een paar jaar een burgeroorlog heerst. Thailand blijft wel trekken denk ik.

Ondertussen zijn we de laatste dingen aan het doen rond de afsluiting van deze OMF periode. Nog een afrondend gesprek op het kantoor van OMF en 7 april afscheid in de Fontein, onze zendende gemeente in Emmeloord. Ondertussen werk ik gewoon weer als huisarts. En ondertussen staat ons huis en de telefoonlijn open voor ieder die nog es goed wil bomen over van alles en nog wat.

Hartelijke groet, hartelijk dank voor de vele jaren van verbondenheid. Voor het meeleven, voor attenties, voor ondersteuning op zo veel manieren. Zegen van Boven gewenst!

de orange breasted trogon

Gert en Marjo

PS: dit was echt de laatste nieuwsbrief!

5 gedachten over “Zegen

 1. fijn om te horen,hoe jullie deze bijzondere tijd mochten afsluiten.
  Heel veel zegen voor,en met jullie kinderen,en kleinkinderen.

  Veel zegen,
  Wim en Martine

 2. Lieve Marjo en Gert

  Hartelijk dank voor al jullie nieuws berichten , het waren vast weer leerzame jaren voor jullie ,In Gods koninkrijk raken we immers nooit uitgeleerd .
  Tot mijn grote verbazing kreeg ik laatst een bericht van mijn Duitse vriendin Cristina Ehlebracht ,dat ze jullie ontmoet had .
  Toch wel heel bijzonder hè , dan is de wereld ???? opeens maar klein hè
  Wij wonen inmiddels in een apartment , en in Friesland een heerlijk vakantiehuis
  Pensionades zeg maar . Maar we krijgen ook genoeg opdrachten van Boven
  Nu zijn we in Friesland en een Yezide fam werd ons opgelegd , via Australië
  Van een hulpverLener die hun had helpen vluchten.
  Ze gaven te kennen ,om met ons naar de kerk te willen , dus we nemen ze mee
  Volgende week zondag naar Hemelen waar wij kerken in de zomermaanden .

  Bijzondere ontmoetingen geeft de Heere op ons pad hè

  Hgroeten uit Bakhuizen en Gods Zegen
  Adres op Urk is de Hofstee , Oslolaan 4 Apt 201 , altijd welkom
  Piet en Co van den Heuvel Hoekstra

 3. Bedankt voor een ‘birds eye view’ van jullie afscheid tijd in Thailand. Men kan niet alles noemen! Het was goed dat jullie kunnen jullie tijd daar goed afronden. Jullie zullen hen missen, maar zij zullen jullie ook missen!

  Nu denken jullie zich aan te sloten bij de BGD in Deventer. Mag het een hele happy tijd daar zijn. En geniet van jullie groeiende gezin! Gaat jullie dochter dit jaar trouwen??????

 4. Voor alles is een tijd. Er is een tijd komen en een tijd van gaan, en de tijd van gaan is nu gekomen.

  Was leuk jullie avonturen vanaf de zijlijn te volgen. Veel zegen in de volgende fase in jullie leven!

  Groetjes, Frans van Aken

 5. Lieve Gert en Marjo,
  wat waren en zijn jullie tot zegen voor zovelen in Thailand en Nederland en overal. Wat was het fijn bij jullie in Chiang Mai in 2018 en zo bijzonder ook tijdens jullie laatste periode dit jaar geweldig , hartelijk dank voor bijzondere ontmoetingen, samen zijn en dienen van God!
  Gods zegen in alles!
  Liefs Caroline

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *