Terug in Thailand!

Terug in Thailand!

1 maand Chiang Mai, Thailand, al weer.

Wie is er geïnteresseerd in die weken? Lekker doorlezen dan… Er is genoeg te vertellen. ( én heb je geen zin of tijd scroll dan even naar beneden naar de foto’s)

Laat ik beginnen met al die redenen waarom je wellicht niet naar zo’n land moet gaan. Voor nogal wat mensen is het zorgelijk dat er nogal wat gezondheidsgevaren zijn.

Dus: zijn we wel eens bang?  Hoe zit het met slangen? Kakkerlakken? Muskieten? En de daarbij behorende ziekten? Verkeer veilig genoeg? Jet-lag al over?

Daar gaan we:
Ja, het viel niet mee om weer te wennen aan een nieuwe tijdzone. 5 uren vroeger dan Nederland. Veel wakker liggen ’s nachts. Andere, natuurlijk harde, bedden.  Zoeken naar een geschikte topping.  De gewone dingen dus. Wel vermoeiend.  Nog steeds moet ik zeggen.

We hebben wel een lekkere woning. Op de eerste verdieping.  Met ventilatoren en op de slaapkamer een airco. Vlak bij het Mekong- centrum,  waar ook mijn kantoor/ onderzoeksruimte is.  Vrijwel insect-proof. Misschien wel door de in elke woning aanwezige gekko’s.  Een klein formaat kakkerlak gezien dat wel. Maar wie maalt daarom.

Bang wordt je soms wel van de hitte. De laatste weken gaat het kwik regelmatig de 35 graden.  Dat is echt warm met de huidige luchtvochtigheid die ook vaak boven de 80% is. Gevoelstemperatuur is dan nog wat graden warmer. IJskoffie is een letterlijk lekker bakkie troost dan. Inmiddels lijkt de ergste hitte over. Heerlijk.

Bang in het verkeer? Thailand staat niet bekend om z’n verkeersveiligheid, integendeel.  Nou ja, wie ons ziet op onze fietsen denkt er al gauw anders over.  Even opbiechten: fietshelmen liggen in de gang, maar liggen daar oud te worden.  In de auto, een geleende Honda, voelen we ons de koning te rijk.

Ongedierte? Een dooie slang op straat vlakbij deed ons wel even opkijken.  Mooie beesten even goed. Liever niet te dichtbij.  Ontzag heb ik wel gekregen voor een soort processierups. een harige rups was op de rand van m’n korte broek beland. Later die dag kwam er een flinke jeukbult op m’n been. Na een week was die maar net weg. Oppassen dus. Helemaal ontwijken kun je ze niet: Ik weet vrij zeker dat deze op een lange zijden draad uit een boom is komen zakken.  Op zoek naar mij!?

Voor hachelijke momenten zorgt de sores rond visum en werkvergunning. Dat is een “pain-in-the-neck” voor iedereen die hier werkt en woont. Als buitenlander dus.  We zijn al 3x naar “immigratie” geweest.  Eén morgen stond ik er al om 6am.  Om 8am gaan de loketjes open en wij waren nummer 54 en 55! Dezelfde dag nog aan de beurt gelukkig, maar toen was het toch al 15.30 uur.  Nog net op tijd om naar de andere kant van de stad te rijden om mijn werkvergunning te laten vernieuwen.  Wat een dag!?  Toch: we mogen blij zijn in dit land te kunnen wonen, toch?  Niet vanzelfsprekend.

Op het moment dat ik dit schrijf bijvoorbeeld zijn er een behoorlijk aantal mensen die in China werken via OMF, het land uitgezet. Of alvast maar weggegaan voor dat dat gebeurde. Een aantal van hen hebben angstige weken doorgemaakt. Denk aan: opgepakt  en ondervraagd worden. Dagen tot een week opgesloten zitten, Gescheiden worden van kinderen.  En dan te horen krijgen dat het werk dat ze vaak al zo lang met veel toewijding deden, stopgezet wordt. Scholen werden gesloten, winkels moesten dicht. NGO’s weren opgedoekt. Het past in het beeld wat de laatste jaren ontstaat van China:  de regering wil de touwtjes steeds strakker in handen hebben. Ze zijn als de dood voor te veel onafhankelijke mensen. Ze zijn als de dood voor onafhankelijke kerken en organisaties.  Zie ook het nieuws van afgelopen week dat Het Vaticaan eindelijk de bisschoppen erkend heeft die de Chinese regering zelf had aangesteld.

Niet alleen buitenlandse personen, organisaties hebben hier (veel) last van maar ook alle minderheden in China. En dat zijn de groepen waar OMF het meest onder werkt! Wist u trouwens dat er tientallen verschillende bevolkingsgroepen zijn in Zuid-China (het gebied waar ook mensen werken waar ik medische zog voor heb)?  Sommige groepen bestaan uit wel een paar miljoen mensen, vaak met eigen cultuur en taal. Lees er eens wat over via  https://omf.org/asia/mekong-minorities/

Marjo is druk bezig met het Thaise alfabet: 44 medeklinkers en ongeveer 40 klinkers + nog 8 aanduidingen voor de verschillende tonen. Beetje moeilijk uit te leggen allemaal.  Schrijven en lezen is aan de beurt.  Wel leuk. Een taal gaat dan echt leven. Plotseling worden nummerborden interessant. Interessant leesvoer (groep 3  lagere school..)!  Gert lift mee op de lessen van Marjo.

Marjo heeft ook haar wekelijkse dagje Juniper Tree weer gevonden.  Ze voelt zich als een vis in het water als hulp-manager van dit vakantiepark, dat voor veel mensen een tweede thuis is.  Zie eerdere nieuwsbrief.

Verder is zij voorlopig ingeschakeld als dorm-assistent.  Eén dag in de week werkt zij in een gezinshuis, waar schoolgaande kinderen/ tieners wonen waarvan de ouders op afstand wonen/ werken.

Het werk als medisch adviseur komt langzaam op gang. Druk is het nog niet geweest. Het is een niet zo makkelijke tijd om m’n plekje/ rol  te vinden: Contacten leggen met andere hulpverleners in de stad.  Lijntjes uitzetten naar andere activiteiten.  Zoals meegaan met teams naar de meer afgelegen streken om praktisch medische hulp te bieden.  Wellicht zijn er ook mogelijkheden om les te geven.

Naast alle werkzaamheden draaien we waar mogelijk mee in de activiteiten hier op en rond het Mekong Centrum.

Donderdag is de vaste Fellowship-avond. Tijd voor gezamenlijk eten. Een presentatie over een deel van het werk.  Bidden voor werk en leven.  Dinsdagmiddag is er een ontmoetings-uurtje met een deel van de staf waar we dagelijkse zaken bespreken en voor elkaar bidden.

In het weekend vaak een dagje uit. Als het weer (en de energie) het toelaat tenminste.  Genoeg te ontdekken in de omgeving.

Komend weekend vertrekken we naar Bangkok voor 10 dagen. Daar hebben we een huwelijkscursus georganiseerd.  Waarschijnlijk met zes deelnemende koppels. Aansluitend zijn er ook nog een serie medische keuringen gepland. En een bezoek aan Lopburi, waar we vorig jaar de taalschool gevolgd hebben.

Tot slot:  de woorden van de maand.    ผัดไก่กับไก่

Zoals je ziet: alles aan elkaar geschreven.  Het betekent “pad thai met kip”. Een overal verkrijgbaar noodle gerecht.

 

Afbeeldingsresultaat voor vertaal pad thai met kip in het thai

 

O ja, we blijven in principe deze periode tot 28 februari.

Ons adres is:

Mekong Center

Gert and Marjo Jonkheer

P.O.Box 27, Amphur Muang

Chiang Mai 50000

Thailand

TFC contactgegevens: Pim en Jacqueline Durieux. E. wdcdurieux@gmail.com. Giften kunnen worden overgemaakt naar rekeningnummer IBAN: NL08ABNA0529591219 t.n.v. Stichting OMF NL O.v.v.: voor het werk van Gert en Marjo Jonkheer in Thailand. BIC: ABNANL2A.          OMF is een ANBI erkende instelling.

18-7-2018 trouwden onze Bram en Roos

Laatste nieuwtje: gisteren een slang van 2.5 meter bij de voordeur (keeled rat snake). Opwinding! Afbeeldingsresultaat voor keeled rat snake in het nederlands

op de eerste verdieping ons nieuwe onderkomen voor de komende 6 maanden

zandweg naar onze woning, met aan de overkant een woonplek voor de Shan bevolking uit Myanmar
onze poort.

 

Eén gedachte over “Terug in Thailand!

 1. Beste Gert en Marjo

  Met plezier jullie referaat weer gelezen , wat mooi
  Om steeds jullie verhalen en belevenissen te zien

  Taal onderwijs is zeker een moeilijk gegeven
  Ik was zelf op een cursus voor taal coach
  Van Huis voor Taal

  Mijn twee workshops waren analfebetisering
  En culturen en hun gewoontes

  Wij kregen een blaadje zoals de kinderen op de basis school hun eerste taal les krijgen
  De cijfers waren in rare tekens veranderd , we snapten er niks van ??
  Als een vluchteling op Urk komt
  En is nooit naar school geweest in hun thuisland
  Is inburgering voor hun een compleet raadsel
  Dus voor jullie toch een pree , een alfabet en een les
  Brief is al herkenbaar
  Al zal het vreselijk moeilijk zijn de tekens te herkennen en te onthouden , sterkte er mee

  Wat ook interessant zal zijn , de cultuur te ondekken
  Wij kregen een kleuren kaart van de culturen over de hele wereld , met zijn gewoontes en leefwijzen
  Wij zijn blauw bv , erg gestructureerd ,altijd afspraken maken , tijd is geld , een koude kleur en geur ??

  Bijzonder dat de Aziatische bevolking een warme kleur had , daar spelen Fam verbanden veel meer een rol .

  Oke genoeg hier over

  Wij zijn ook weer thuis na veel weg geweest te zijn
  15 de kleinkind er bij , jongste dochter weer getrouwd
  ( na scheiding) ?
  Africa, Botswana, en Ierland , waren prachtig , veel contacten er weer bij , bijzondere ontmoetingen altijd
  Met bijzondere verhalen

  Vanuit Urk
  Blessings en we blijven bidden ????ook voor jullie

  Hgr Co van den Heuvel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *